Europa Nostra Awards

Al sinds 1978 reikt Europa Nostra jaarlijks de “Europa Nostra Awards” uit aan uitzonderlijke restauratieprojecten. Deze prijzen worden toegekend op basis van zorgvuldig samengestelde dossiers die beoordeeld worden door een wetenschappelijke jury van erfgoedexperten zoals architecten, restaurateurs en kunsthistorici.

In 2002 werd Europa Nostra door de Europese Unie uitverkozen om, in het kader van het “Culture Programme”, de European Union Prize for Cultural Heritage / Europa Nostra Awards te organiseren. Deze “Awards” bekronen voorbeeldige restauraties en uiteenlopende initiatieven voor het behoud van het culturele erfgoed, in categorieën gaande van de restauratie van monumenten en gebouwen, hun aanpassing aan nieuwe bestemmingen, over het behoud van het stedelijk en plattelands-landschap, de bescherming en interpretatie van archeologische sites en de zorg voor kunstverzamelingen. Ook onderzoek, verdienstelijke individuen en erfgoedorganisaties, en – sinds 2008 – projecten op het vlak van erfgoededucatie worden bekroond. Elk jaar worden nu zes geldprijzen ter waarde van € 10.000 elk uitgereikt in 4 categorieën.

Met het uitloven van deze prijzen streven de Europese Unie en Europa Nostra twee doelstellingen na, namelijk het bevorderen van hoge kwaliteitsnormen en vakbekwaamheid in het erfgoedbehoud en de monumentenzorg, en het stimuleren van grensoverschrijdende uitwisselingen in deze sector. Door de “kracht van het voorbeeld” verder uit te dragen zullen de prijzen leiden tot het bestendigen van verdere inspanningen en projecten in de erfgoedsector.

Europa Nostra heeft duizend projecten in alle Europese landen bekroond. Voor de lijst van winnaars sinds 2002 kan u terecht op de website van Europa Nostra.